Rotko centra kolekcijas izstāde Lietuvā Paņevežas pilsētas pašvaldības ēkā

Sākot ar 2022. gada 4. novembri, Rotko centra kolekcija būs apskatāma Paņevežas pilsētas pašvaldības ēkā. Minimālisms un krāsu izmantošana gleznās ir divi svarīgi pašreizējās mākslas kustības aspekti, kas pazīstami kā telpisms.

Par laika un telpas, kā arī telpas un cilvēka attiecībām mākslinieki ir reflektējuši izstādē eksponētajos darbos. Viņi aplūkojuši reālas un abstraktas arhitektūras formas un struktūras, ēkas apkārtējā vidē un savās domās radītos aizsargsienu vai barjeru fragmentus.

Mākslinieku uzmanības centrā ir gan pamesto teritoriju ēkas, gan emocijas un sajūtas pasaulē. Eksperimentējot ar niansētiem toņiem, faktūrām un faktūrām, tie veido vienotu veselumu, kas ir gan dziļš, gan emocionāls.

Izstādē apskatāmos darbus saista Marka Rotko vārds un viņam raksturīgais rokraksts. Piedalās visi mākslinieki, kuri ir piedalījušies Daugavpils Marka Rotko mākslas centra rīkotajos starptautiskajos glezniecības simpozijos. Agrāko mākslinieku darbos var redzēt telpisku dimensiju meklējumus, kas līdzīgi klasiskā perioda krāsu lauku gleznām.

Šajās gleznās krāsa un struktūra ir nesaraujami saistītas; pašas formas sastāv tikai no krāsas, un to caurspīdīgums rada slāņainu dziļumu, kas pastiprina kompozīcijas vertikālo arhitektūru. Man ir vajadzīga palīdzība, lai noskaidrotu, kā to izdarīt.

Vai varat, lūdzu, man palīdzēt saprast, kā to izdarīt? Izstādē piedalās mākslinieki Ingrīda Ivane, Ieva Ruppenheite, Ludmila Procenko, Māris Upzars (Latvija), Nika Gzimska (Polija), Petra Heitketer (Vācija), Lars Strand, Erling Stewart Rode (Norvēģija), Chunjin Yuan (Ķīna), un Dastins Borks (ASV).

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment